Chari Gunst recensie

Eind november 2018 vulden mijn mannetje (45) en ik (39) samen de enquête in, onderdeel van Mariska haar opleiding, met vragen over afscheidsfotografie, of dit bijvoorbeeld wenselijk zou zijn tijdens de crematie/begrafenis bij het verliezen van een dierbare.. Op veel van deze vragen hadden wij zoiets van, “hm, niet echt… misschien wel mooi, maar toch een beetje vreemd, is de fotograaf niet té aanwezig, wil je het verdriet van anderen zo dichtbij vastleggen, een onbewust denkpatroon van wat anderen hiervan zullen denken en wellicht vanuit een soort van onderliggend schaamtegevoel?”

Tot 8 februari 2019.. de dag dat mijn wereld stilstaat.. mijn liefde van mijn leven, mijn mannetje is er niet meer. Als een vlinder is enkel zijn coconnetje nog aanwezig, hij is ontpopt naar een bestemming die ik als reisliefhebber nog niet heb bezocht.  In het begin was ook ik nog terughoudend, tot het moment dat niks meer raar is en je puur op je onderbuikgevoel afgaat en het enige wat je wilt is vasthouden aan alles wat nog vast te houden valt.

Mariska is een dierbare vriendin van mijn ouders, ik wist door de enquête dat Mariska met afscheidsfotografie bezig was, de vraag was echter of zij dit zou zien zitten, aangezien dit verdriet ook heel dicht bij haar gevoel en emoties kwam. Achter de lens kun je helaas ook niet alles verschuilen. Gelukkig zag ze dit zitten, achteraf is het voor haar ook niet meegevallen, één van de eerste opdrachten en dan ook meteen zó dichtbij. Knap!

Bewust heb ik gevraagd om een aantal specifieke momenten te fotograferen en aanwezigen niet in het gezicht te fotograferen. Mariska gaf nog een aantal andere opties aan, maar respecteert ook volledig de aangegeven wensen. Angst dat ze teveel aanwezig zou zijn, is er niet geweest en zou ook onterecht geweest zijn. Ik denk dat het merendeel totaal niet gezien of gehoord heeft, dat er foto's gemaakt zijn. De foto's zijn met alle respect gemaakt en bewerkt. Zoals Mariska zelf zo mooi verwoordde, echte bloemen verwelken, maar op de foto’s blijven ze altijd in hun pracht.

Mariska is iemand die fotografeert vanuit haar hart en deze liefde ook deelt in persoon. Ze let op de kleine details, zelfs een USB stickje wordt met liefde uitgekozen en verpakt. En.. met welke fotograaf bekijk je samen de foto's met een gedeelde tissue-box?

Valentijnsdag, 14 februari 2019 hebben we met heel veel liefde afscheid genomen van het coconnetje van mijn mannetje. En wat is het fijn en bijzonder om nog iets tastbaars te hebben van dit moment.

Dankjewel Mariska!

Chari Gunst

Terug naar recensies