Het belang van afscheidsfotografie

Door Mariska Aarden-Sinack op 26 september 2019 19:05

Er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk met betrekking tot locaties en wijze van afscheid nemen. Afscheid nemen wordt steeds persoonlijker en mooier en is ook heel belangrijk. Het laatste wat u vaak voor uw geliefde kan doen. En daar wilt u dan met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Als u een speciaal afscheid voor uw dierbare voor ogen hebt, leg ik die met liefde voor u vast. Vaak krijgt u op zo’n dag niet alles mee, omdat u in uw eigen verdriet zit en alles in een roes maar meekrijgt.

Achteraf weet u niet meer wie er allemaal waren, hoe mooi de bloemen waren, de details. Details die u zelf met zoveel zorg hebt bedacht. Welke mensen waren er allemaal om een laatste eer te bewijzen aan de overledene?

Deze liefde en troost die er op zo’n moeilijke dag altijd is, leg ik voor u vast. Zodat u later nog eens terug kunt kijken en er houvast en mooie herinneringen uit kan halen.

Wanneer kunnen foto’s heel waardevol zijn?

Als kinderen jong hun ouders verliezen, vergeten ze vaak veel. Als ze ouder worden hebben deze foto’s dan juist meerwaarde. Een belangrijke herinnering, die ze zelf niet meer hebben.

Bij een plotseling overlijden hebt u de tijd niet om dit te beseffen. De foto’s kunnen u dan helpen met dit besef.

Wat is het belang van een fotoalbum?

Een fotoalbum als tastbare herinnering, kan om meerdere redenen belangrijk zijn.

Met een fotoalbum op tafel, kan een gesprek op gang komen. Vaak zijn mensen te bang om over uw geliefde te praten, bang dat ze u pijn doen. Niet wetende dat zwijgen veel meer pijn doet. Over uw geliefde blijven spreken, herinneringen ophalen, geeft u de kans om te beseffen wat er gebeurd is, te rouwen.

Sommige mensen gebruiken het album juist om even alleen te kunnen huilen, laten het aan niemand anders zien.

Anderen hebben het juist voor de kinderen en/of kleinkinderen. Hoe was papa, mama, opa of oma ook alweer? Die vragen komen dan misschien juist naar boven, wat voor een kind heel belangrijk is. Door zo’n album valt de hindernis weg om er over te praten. En door over hen te praten leren ze deze dierbaren weer een beetje kennen.

Ook als de partner dement is, kan een fotoalbum helpen met het besef dat de partner er niet meer is, keer op keer.

Terug naar blog